Colum nr 182

Vanuit mijn kantoor bij de bibliotheek kijk ik uit op winkelcentrum Koningshoek. Een winkelcentrum dat het afgelopen jaar een make-over heeft gekregen die nogal ingrijpend was. Er werd gesloopt, er werd gebouwd, er werd verbouwd, winkels verdwenen en andere winkels kwamen, weer andere winkels verhuisden, al dan niet tijdelijk, naar een andere locatie en zelfs in de buitenruimte bleef niets hetzelfde.
Zo werd het parkeerterrein eerst groter en toen weer kleiner en wat het uiteindelijk precies gaat worden weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de eigenaar van de Koningshoek goed heeft nagedacht over het aangezicht van het winkelcentrum. Tenminste dat leek zo te zijn (maar daar kom ik zo op terug). De buitenste schil van het winkelcentrum werd van saai, oud en vervallen grijze betonstenen een lichte, hogere façade met fraaie ietwat terracotta-achtige gele stenen met daarboven ietwat kunstig maar fraai gebogen randen. Ik vind het een heel fraai gezicht, in combinatie met het warme bruine hout is het winkelcentrum in een keer van de kille jaren tachtig van de vorige eeuw, wat mij betreft, overgestapt naar een warm nu.
Maar, ik kondigde hem al aan, er is iets wat ik niet begrijp. Aan de kant van de bibliotheek en het theater komt de hoofdingang. Deze is kenmerkend door de hogere gevel. De hoofdingang moet de blikvanger worden van de Koningshoek. Begrijpelijk. Als je echter links van de hoofdingang kijkt komt dan eerst de Zeeman (vooruit) dan een ander winkel (daar zit nu nog niets) en vervolgens de Action.
En die laatste winkel neemt nogal een flink stuk van het vooraanzicht voor haar rekening. Samen met de andere winkels en de hoofdentree bepalen zij het aanzicht van dit fraaie nieuwe winkelcentrum. De laatstgenoemde echter, de winkel die zich profileert met de zin ‘Meer dan 850 artikelen onder de €1,-‘ (wat ik al heel vreemd vind, wat verkoop je dan eigenlijk?), heeft aan de binnenzijde van de etalages (en dat zijn er welgeteld drie (steeds verdeeld in twee grote ramen) grote witte panelen geplaats met daarboven fel wit TL licht. Op deze panelen de naam van de winkel en een paar afbeeldingen van mensen.
Dat maakt dat je van buitenaf tegen een lelijk wit vlak aankijkt dat totaal niet uitnodigend is. Blijkbaar heeft deze winkel dat niet nodig, hele volksstammen komen er maar wat graag hun laatste euro’s besteden, maar wat een misser. Je zou (zeker als winkelcentrumeigenaar) toch veel liever een doorkijk hebben van buiten naar binnen, winkelende mensen zien, een assortiment dat te koop is, een sfeervolle verlichting die aansluit bij het zorgvuldig gekozen uiterlijk van het totale winkelcentrum.
Maar nee, daar heeft men vrees ik dan weer niet over nagedacht. En dat is nu mijn uitzicht. Jammer. Gemiste kans.

Wouter vHeiningen

Wouter vHeiningen

Vrijdagcolumnist sedert juli 2013 | Directeur Bibliotheek Maassluis & Midden-Delfland| Bestuurslid van Nationaal Documentatiecentrum Maarten ’t Hart en stichting Ongehoord!

6 Reacties

  1. Sjaak Speijer Hellingkade 4 , 3144 EJ Maassluis. 0653295341
    4 februari 2018 at 12:09

    Beste Wouter,
    Schrijf die brief niet aan mij en stuur dit schrijven aan WERELDHAVE.
    en daarna het antwoord via Maassuis.nu
    Ik ben ook erg benieuwd hoe dat besluit tot stand is gekomen.

  2. Gert Jan enzerink
    3 februari 2018 at 19:55

    De knallende Action mag van mij ook iets minder nadrukkelijk.

  3. Aad Rieken
    3 februari 2018 at 10:54

    “KONINGSHOEK!”

    Trekt nu al uit wijde omgeving,
    veel consumenten in grote kring.
    Dat zijn toeristen,
    die Stadshart misten,
    maak het snel tot een op/be-leving!

  4. Aad Rieken
    3 februari 2018 at 10:03

    “Liever Geen Beten!”

    Uitroepteken Niet Te Vergeten,
    Maar Ik Laat Heel Maassluis Nu Weten,
    Stadshart Maak Je Klaar,
    Voor Zowaar Gevaar,
    Krijg Je Meer Eten Te Onbeten!

  5. Rien
    3 februari 2018 at 09:57

    Maar is dat de enige misser? Op verschillende plekken wordt de oude grijze betonstenen gevel niet verwijderd. Nee, die wordt zelfs opnieuw toegepast om oude toegangen e.d af te dichten. Kijk maar eens naast AH (bij het voormalige grasveldje), deels opgevuld met grijze betonsteen en de bestaande metalen gevelplaten mogen ook blijven. Datzelfde zie je ook bij de doorgang langs het stadhuis.

  6. Aad Rieken
    3 februari 2018 at 09:28

    “Wouter Zie(t) (G)een Heining- en
    …….Zie Fraaie verschijningen…..