MAASSLUIS | Afgelopen bijeenkomst van Veteranen Maassluis is mij gevraagd iedereen via Maassluis.Nu in te lichten over het initiatief ‘Lichtjes op oorlogsgraven’.

https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdofree.com/

Eind 2015 kreeg ik lucht van het initiatief Lichtjes op oorlogsgraven. Dat roerde mij. Een lichtje branden voor hen die het grootste offer brachten…

Ik besloot het volgende jaar in actie te komen en met een aantal medestanders werd in 2016 een start gemaakt om de erevelden in Bergen op Zoom, ik was destijds woonachtig in Roosendaal, te verlichten.

December 2020 zat ik in quarantaine ter voorbereiding op een nieuwe inzet in Afghanistan. Tijd te over ben ik eens gaan zoeken of er toevallig in Maassluis ook oorlogsslachtoffers begraven lagen. Ik was die zomer juist verhuisd naar Maassluis.

Er bleken een 14-tal oorlogsgraven en een 2-tal graven van verzetshelden te zijn.

Op de Lichtjeskaart was Maassluis nog donker.

Ik heb de gemeente en begraafplaatsbeheerder aangeschreven om mijn wens kenbaar te maken. Van beide kreeg ik de toestemming om de graven in het licht te zetten.

Vanaf dat moment brandde er op 24 december ook lichtjes op de oorlogsgraven van Maassluis! …mijn inzet voor het leger ging niet door. Voor de derde maal op rij zal ik dit jaar de oorlogsgraven verlichten met kaarsen.

Op 24 december om 17:00 uur sta ik bij de Algemene Begraafplaats aan de Willem de Zwijgerstraat. Aansluitend zal ik bij het Geuzenmonument in het Vrijheidspark aan de Kwartellaan de verzetshelden van Maassluis in het licht zetten.

Ik wil Iedereen die zich daartoe voelt uitnodigen om aanwezig te zijn en met mij een kaars te branden!

Met vriendelijke groet,

Jeroen van der Loo


Redactie Mens&Maatschappij

Redactie Mens&Maatschappij

Redactie Mens & Maatschappij | Publiceert eigen artikelen en aangeleverde berichten binnen dit thema

1 Reactie

  1. M. de Jong
    7 december 2023 at 10:59

    Laten we hopen dat het (***********) gilde het heel laat, laat staan.