door gemeente Maassluis

Fiets- en wandelpad tussen Het Balkon en metrostation Maassluis West officieel geopend

MAASSLUIS | Wethouders Sjoerd Kuiper (o.a. bouwen) en Corine Bronsveld (o.a. zorg en cultuur) openden op donderdag 3 juni 2021 officieel fase 1 van het nieuwe fiets- en wandelpad dat nieuwbouwwijk Het Balkon en metrostation Maassluis West met elkaar verbindt.

“Het was een complex traject, omdat we niet zomaar in een deltadijk konden werken”, vertelt wethouder Kuiper. “Ondanks die beperkingen is een prachtig resultaat ontstaan. Hiermee is de verbinding gelegd tussen Het Balkon, winkelcentrum Koningshoek en de andere voorzieningen binnen Maassluis.”

Het project is bijzonder vanwege de toegepaste kunst in het ontwerp, waarbij inwoners uit de buurt konden kiezen uit 4 varianten. Het ontwerp dat gekozen is had overduidelijk de voorkeur van de inwoners. De kunst in dit ontwerp is geïnspireerd op het verhaal De werelt is my te naauw – Tragedie op de Heerlijkheid Noord Nieuwland van Maarten van Buuren. Dit verhaal gaat over een tweestrijd die in de polder plaatsvond tussen twee buitenplaatsen. Zij streden om het recht om hier te jagen op dieren, zoals konijnen en vissen. Begin 19e eeuw stroomde de polder over en verdwenen de buitenplaatsen. Op de plek van de polder bevindt zich nu Het Balkon.

© AJ gemeente Maassluis

In opdracht van de gemeente Maassluis hebben Geo Infra en Buro MA.AN nauw samengewerkt in het ontwerp. Zij brachten de inspiratie die voortkwam uit de geschiedenis van de polder tot uiting, evenals de Art Deco periode die al doorklinkt in de gehele woonwijk. Aannemer Van Dijk Maasland zorgde ervoor dat het geheel op de juiste manier werd uitgevoerd.

“De toegepaste kunst op dit bouwwerk geeft het een uniek aangezicht, waarmee het een bijzondere bijdrage levert aan de leefomgeving van deze wijk”, vindt wethouder Bronsveld. Er werden op locatie twee informatiepanelen onthuld en in het natuursteen aangebracht, één met een kaart van Het Balkon in 1755 en de ander met achtergrondinformatie over de toegepaste kunst. De beelden op de koppen van het entreebalkon verwijzen naar dieren waar de strijd om de jacht vroeger onder andere over werd gevoerd: konijnen en vissen.

“We zijn met dit project gestart omdat de behoefte aan een betere verbinding voor voetgangers en fietsers tussen de woonwijk, het station en de rest van Maassluis steeds groter werd”, vertelt wethouder Kuiper. “Het is mooi om te zien dat met de ontwikkeling van deze verbinding en de verdere bouw op Het Balkon die wijk steeds completer wordt. Met Het Balkon helpen we velen aan een prachtige plek om te wonen. Daarnaast kunnen alle inwoners daar genieten van natuurspeeltuin Avonturis en andere recreatiemogelijkheden langs de rivier.”


Eén keer per maand horeca in Avonturis

Redactie Mens&Maatschappij

Redactie Mens&Maatschappij

Redactie Mens & Maatschappij | Publiceert eigen artikelen en aangeleverde berichten binnen dit thema

2 Reacties

  1. Aad Rieken
    5 juni 2021 at 11:10 — Beantwoorden

    Het aannemersbedrijf van van Dijk,
    heeft iets kunstzinnigs gebouwd in wijk.
    Het kostte wat poen,
    maar hou je fatsoen,
    begin niet weer met te veel gezeik!

    • Aad Rieken
      6 juni 2021 at 11:54 — Beantwoorden

      Ik heb nog zo gezegd (Hans Worst) geen gezeik!

Praat mee! Vul hier uw reactie in