MAASSLUIS |Onder de titel ‘Afgeschilderd’ zijn vanaf 25 November 2023 topstukken te zien uit het depot van het Nationaal Sleepvaart Museum die normaal niemand te zien krijgt. Aanleiding voor deze wisseltentoonstelling is de schenking door de enige vrouwelijke maritiem schilder van Nederland, Lenie Simons-Molenwijk van een tiental fraaie schilderijen van haar hand. Deze schilderijen staan centraal op de tentoonstelling.

De collectie van het Sleepvaart Museum is te groot om allemaal uit het depot te halen en daarom hebben de leden van het tentoonstellingsteam ieder hun meest favoriete schilderijen uitgekozen waarmee een gevarieerde selectie is ontstaan. Uiteraard vooral met sleepboten op zee.

Daar zitten schilderijen bij van bekende schilders zoals Ad M. Oudes, Reint de Jonge en Hans Breeman. Schilderijen en aquarellen van Hans Breeman, overleden in 2020, hebben vele jaren de voorkant van de museumtentoonstellingswijzer van het Sleepvaart Museum gesierd. Maar ook werken van hobbyschilders zijn geselecteerd. Achter sommige stukken zit een verhaal of zijn geïnspireerd door een bijzondere gebeurtenis die uit de doeken wordt gedaan in de tentoonstellingswijzer. Soms zelfs de foto die als voorbeeld diende.

Schenkster Mevrouw Lenie Simons-Molenwijk zal de feestelijke opening verrichten. De opening van de wisseltentoonstelling vindt plaats op 25 november 2023 en vanaf 13.00 is de Nationaal Sleepvaart Museum open voor bezoekers.


Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.