MAASSLUIS | In Cultuurcentrum Het Witte Kerkje Maassluis vertelt archeoloog Jurrien Moree op donderdag 15 februari 2024 om 20.00 uur over jager-verzamelaars in het Maasmondgebied. De oudste vondsten zijn tienduizenden jaren oud, de jongste nog altijd zo’n 8.000 jaar.

Doggerland

Archeoloog Jurrien Moree belicht het landschap en de bewoning van Doggerland, het gebied van de Noordzee dat tijdens de laatste ijstijd droog lag en waar Neanderthalers en later de moderne mens hun kostje bij elkaar jaagden en verzamelden.

Latere vondsten

Ook aan de periode net na de ijstijd wordt aandacht besteed. Zo komen de spectaculaire resultaten van de opgraving van bewoningsresten onder de bodem van het Yangtze-kanaal op de Maasvlakte aan de orde. De sporen van jager-verzamelaars van rond 7.000 voor Chr. werden daar op een rivierduin aangetroffen. Meer naar het oosten, in de Rotterdamse wijk Beverwaard, zijn crematiegraven uit dezelfde periode ontdekt op de top van een rivierduin. De graven behoren tot de oudste van Nederland.

Jachtpartij op de mammoet

Dat het jagen op een mammoet in de laatste ijstijd niet zonder gevaar was, is te zien in een filmpje dat Carolien Bijvoet in opdracht van Archeologie Rotterdam maakte over de tijd van de jager-verzamelaars in het Maasmondgebied. Het filmpje wordt na de lezing vertoond. Hoe het met de jachtpartij op de mammoet afloopt? Wat dacht u? Hier wordt niets verklapt… kom maar luisteren én kijken naar de lezing!

Muzikaal intermezzo

Veronique Post is opgegroeid in Maassluis en Milan Boone is geboren in Vlaardingen. Zij hebben allebei aan Codarts gestudeerd en laten zich inspireren door folk, country en pop van over de grens. Zij brengen eigen versies van songs van o.a. David Crosby, Bonnie Raitt en Judee Sill. Verwacht een warm bad van klanken, hier en daar wat bekende melodieën en een kleine ode aan de Nederlandse taal.

Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis, op 15 februari 2024 om 20.00 uur, zaal gaat open om 19.30 uur. De toegang is gratis en u bent van harte welkom!


Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.