HOEK VAN HOLLAND | Op zaterdag 20 en en zondag 21 april is het weekend van “Verdedigingserfgoed” met als thema 75 jaar NAVO. Naast de amateurzenders die dan actief zijn in Bunker Bremen is er ook in dat weekend een tijdelijke expositie van Russische militaire landkaarten uit de Koude Oorlog. De kaarten zijn natuurlijk in cyrillisch schrift en gemaakt tussen 1978 en 1987.

De Russen hadden bijna de hele wereld in kaart gebracht op een ongelofelijke nauwkeurige manier. Er werd daarvoor  gebruik gemaakt van oude landkaarten, lucht verkenning maar ook veel verkenning ter plaatse door middel van spionage. De kaarten waren gedetailleerder dan de kaarten van de NAVO.

Pim van den Bos met de uiterst geheime landkaart van Rotterdam in Bunker Hamburg.

De Russische strijdkrachten hadden kaarten op schaal 1:1.000.000 / 1:500.000 1:200.000 en 1:100.000 gemaakt van bijna de hele wereld. Van alle vier de series zijn er kaarten te zien in Bunker Hamburg waarop Zuid Holland te zien is.  Deze kaarten komen uit de collectie van www.stafkaart.net

Van de strategische belangrijke steden werden enorm gedetailleerde kaarten schaal 1:25.000 gemaakt. Hiervan is een tweedelige kaart van Rotterdam te zien. Deze kaarten heeft het museum speciaal voor weekend 20 en 21 April in bruikleen gekregen van Pim van den Bos van Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog uit Rotterdam. Op deze uiterst geheime en enorm gedetailleerde kaart zijn onder andere militair strategische bedrijven, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen aangegeven. Op deze kaart staat het gebied van Maasdijk, De Lier, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam tot en met Rotterdam.

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog en stichting Liniebreed Ondernemen organiseren samen het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed, waar bunker Hamburg en Bremen ook aan mee doen.


Bezoekers zijn van harte welkom om te zien  hoe het Russische leger onze regio op de kaart had gezet in Bunker Hamburg op zaterdag 20 en zondag 21 April van 13:00 – 16:00 uur.Ontdek meer van MAASSLUIS.NU

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.