MAASSLUIS | Ontdek het trekvaartverleden en de maritieme historie van Maassluis op zaterdag 18 mei 2024. Kom langs en ervaar het zelf. Een dag die u niet mag missen. De activiteiten tijdens de Historische Trekvaartdag Maassluis zijn (bijna) allemaal gratis. Tijdens deze dag ontdekt u in een historische ambiance de Vlieten en de Delflandse Trekvaart met al wat daar op en rondom te beleven en te zien is. U kijkt uw ogen uit met tal van historische schepen, want deze dag valt samen met de Dag van de Zeesleepvaart.

Ontdek het trekvaartverleden en de maritieme historie

De opening is om 10.00 uur aan de Markt in het Stadshart Maassluis. Wethouder Sjoerd Kuiper opent de Historische Trekvaartdag heel toepasselijk op Trekschuit ‘De Goude Leeuwin’. Ook onthult de wethouder de kadesteen ‘naar Delft’, samen met Carla Breuer, voorzitter erfgoedtafel Provincie Zuid-Holland en burgemeester van Teylingen. Daarna een bijzondere onthulling bij het Gemeenlandshuis aan de Hoogstraat. Het gaat om de virtual reality-reconstructie ‘Blik op de Monstersche Sluis’. Via de (gratis) app Canals5D kunnen bezoekers met hun telefoon als een soort ‘Google Streetview’ rondkijken in de 17e eeuw. Ontdek via 5D hoe de Monstersche Sluis – en meer plekken in Zuid-Holland – er vroeger uitzag!

Vele activiteiten

De Historische Trekvaartdag bruist van de activiteiten, die rond 10.00 uur starten in het historisch Stadshart en de Buitenhaven. Musea en erfgoedlocaties openen hun deuren, zoals de Groote Kerk, Molen de Hoop, het Sleepvaartmuseum en Museum Maassluis. Er zijn die dag allerlei extra activiteiten te ondernemen. Ook is er in het Stadshart Maassluis markt, muziek en entertainment. Bezoek de braderie, met maritieme stands, bekijk de demonstratie laden en lossen in Beurtvaarder M.S. Jansje of luister naar de muziek. Ontmoet de troubadour, de stadsomroeper en de goochelaar. Voor kinderen zijn er allerlei doe-activiteiten, zoals oud-Hollandse spellen en ponyrijden. Rondom de Govert van Wijnkade zijn springkussens, een klimtoren, radiografisch bestuurbare bootjes en auto’s, en nog veel meer. Bekijk het complete programma op www.historischetrekvaart.nl/maassluis.

Jan Plezier en sleepboten

Jan Plezier brengt u gratis van het Stadshart naar de Buitenhaven en vice versa. Of rijd een rondje Stadshart met dit traditionele vervoersmiddel. Op historischetrekvaart.nl/maassluis vindt u in het programma de opstappunten. Hier kunt u ook tickets boeken om mee te varen met de vele sleepboten die Maassluis rijk is: De Elbe, De Furie, Steenbank & Tonijn (dit is wel tegen betaling). Warbout Rondvaarten start al vanaf 09.00 uur de eerste rondvaart vanaf de Lijndraaiersbrug/restaurant Kevin’s. Ook kunt u varen met de Trekschuit ‘De Goude Leeuwin’, die wordt voorgetrokken door een paard!

Historische Trekvaartdagen Zuid-Holland

De Historische Trekvaartdag in Maassluis is onderdeel van een serie Historische Trekvaartdagen. De trekvaarten hebben bijgedragen aan de spectaculaire economische groei in de vroege zeventiende eeuw. Deze feestelijke dagen maken de geschiedenis zichtbaar en beleefbaar op negen Zuid-Hollandse locaties; op 13 april was de aftrap in Leidschendam en Voorburg, op 18 mei in Maassluis, op 29 juni in Vlaardingen, op 14 september in Midden-Delfland, Den Haag en Delft, op 15 september in Leiden en op 5 en 6 oktober in Schiedam.

Partners Historische Trekvaartdag

De Historische Trekvaartdag Maassluis valt samen met de opening van het vaarseizoen in Maassluis. De Stichting Maritiem Maassluis en Loods M. organiseren op deze dag ‘De Dag van de Zeesleepvaart’.

De partners van de Historische Trekvaartdag zijn onder andere de gemeente Maassluis, De Goude Leeuwin, winkeliers en horeca in het historisch Stadshart, Erfgoedpartners als Museum Maassluis, het Sleepvaartmuseum, Stichting Sleepboothaven Maassluis met het schip ’t Jansje, de Historische Vereniging Maassluis, de Stichting Monstersche Sluis, Zorg & Vlijt en De Groote Kerk op Kerkeiland samen met Ervaar Maassluis, Molen De Hoop, Gallery RitsArt, Scouting Karel Doormangroep, Stadsdichter Marleen Opschoor Mijmertijd en Warbout Rondvaarten.

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Dennis Wisse

Houd de socials van de historische trekvaartdag en de website www.historischetrekvaart.nl in de gaten voor de complete programma’s.Ontdek meer van MAASSLUIS.NU

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.

Geen Reactie

Wij WEIGEREN Reacties ZONDER Voornaam + Achternaam!