MAASSLUIS | Op 18 mei wordt er in Maassluis een bijzondere kadesteen onthuld. De onthulling van de steen is een initiatief van de Historische Vereniging Maassluis en Museum Maassluis en staat in het teken van de Historische Trekvaartdag, de kadesteen speelt hierin een belangrijke rol. Maar wat maakt deze steen zo speciaal?

Intercity van de 17e eeuw
Laten we teruggaan in de tijd. De kadesteen neemt ons mee naar de 17e eeuw, toen de trekschuit het belangrijkste openbaar vervoermiddel was. Voor de mensen die nog niet heel erg bekend zijn met dit unieke vervoermiddel, stel je een boot voor die voortgetrokken werd door paarden die langs het water van de trekvaarten liepen. De trekschuit vervoerde mensen van stad naar stad en wordt nu ook wel de “intercity van de 17e eeuw” genoemd. Hoewel hij niet zo snel en efficiënt was als de treinen van nu, was de trekschuit wel punctueel en vertrok hij altijd op tijd.

Belangrijk stukje geschiedenis van Maassluis
De kadesteen was eigenlijk een soort naambord, vergelijkbaar met de stationsborden van nu. De onthulling en plaatsing van de steen zorgt ervoor dat een belangrijk stukje geschiedenis over de trekschuit die vroeger tussen Maassluis en Delft voer zichtbaar wordt.

Met de onthulling van de kadesteen blijft de trekschuit dus, zij het symbolisch, voortvaren in onze gedachten.Uitnodiging onthulling en speciale tentoonstelling
We nodigen iedereen van harte uit om bij de onthulling aanwezig te zijn en hierna gratis een bezoekje te komen brengen aan Museum Maassluis aan de Zuiddijk 16. Hier kun je in onze tentoonstelling ‘’Effectief en Betrouwbaar – de trekvaart tussen Maassluis en Delft’’ meer te weten komen over de trekschuit en zelfs plaatsnemen in een nagebouwd exemplaar!

De opening vindt plaats op zaterdag 18 mei bij ‘’Trekschuit Maassluis, de Goude Leeuwin’’ aan de Veerstraat Zuidzijde om 10:30 uur te Maassluis en is gratis toegankelijk. Jacques Fisker (Historische Vereniging Maassluis) zal een woordje doen, Sjoerd Kuyper (Wethouder Erfgoed) en Carla Breur (Voorzitter Erfgoedtafel Zuid-Holland) onthullen de steen.   

Museum Maassluis
Zuiddijk 16
3143 AS
museummaassluis.nl Ontdek meer van MAASSLUIS.NU

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.