Na een erg zware voorcompetitie en de herfstvakantie maakte Evergreen JD1 vandaag een doorstart.  De teams in de poule waarin we voor de rest van dit veldhockeyseizoen zijn ingedeeld, zijn op papier ongeveer gelijkwaardig en vandaag lijkt dat in de praktijk bevestigd te zijn.

De tegenstander was Feyenoord JD1. Het weer liet zich van zijn beste kant zien met een prachtige, en ook nog redelijk krachtige herfstzon. De tactiek was om met een versterkte verdediging en slechts twee aanvallers te beginnen. Dit leverde namelijk al een paar keer succes op. In de loop van de wedstrijd zouden we bekijken of we een wat aanvallendere speelwijze konden kiezen.

Beide partijen hielden elkaar van meet af aan in balans met veel duels op het middenveld. Feyenoord was erg geneigd om op een kluitje te hockeyen en onze jongens lukte het helaas niet goed de vrije ruimtes op het veld vinden. Het spel was daardoor rommelig, niet goed. Het nadeel van het spelen met een versterkte verdediging was daarbij ook zichtbaar: we konden met een ondertal van aanvallers niet veel klaarspelen. Daar tegenover stond dat dat voor Feyenoord ook gold. De eerste helft leek daardoor lang op een 0-0 ruststand af te stevenen. Totdat een gehoopte uitval van Evergreen het verschil maakte. Jochem speelde zich met een actie vrij uit de kluit op het middenveld en vond na een solo en een 1-2 combinatie met Ryan met een harde slag vanaf de rand van de cirkel het doel: 1-0! Daarmee werd ook de rust bereikt.

De pauze gaf de coaches de gelegenheid om het team te wijzen op wat er in ons verdedigende spel beter kon: dichter bij de directe tegenstander blijven, aan de juiste kant dekken en ondersteuning van de verdediging door de middenvelders. En ook de opbouw vanuit de kom werd nog even goed doorgesproken. Daarmee konden de jongens aan de slag.

De tweede helft werd het spel er helaas toch niet beter op. Feyenoord werd sterker. Het won steeds meer duels en bleek ook conditioneel ietsjes beter. Er liepen te vaak aanvallers van de tegenstander vrij, zelfs in onze eigen cirkel. Het gevolg daarvan was dat we behoorlijk wat kansen tegen kregen. Dat daaruit telkens maar geen doelpunten vielen, was vooral de verdienste van Thijn die opnieuw grandioos stond te keepen. Toppertje! Halverwege de tweede helft sloeg Evergreen voor de tweede keer toe. In één van de spaarzame aanvallen van Evergreen wist Éamonn met een schot vanaf de rand van de cirkel een halve kans tot een heel doelpunt te promoveren: 2-0! Het beslissende gat geslagen? Met hangen en wurgen en goed keeperswerk kon deze stand tot vlak voor het einde worden vastgehouden. In de laatste minuut kon Feyenoord echter nog een verdiende tegentreffer maken: 2-1.

Na afloop waren er uiteraard felicitaties voor de overwinning, maar wel met de boodschap: dat we de volgende wedstrijden beter kunnen en moeten. De komende week dus weer hard trainen!

Evergreen JD1 wordt gesponsord door Van Zanden Orthodontie Maassluis/Vlaardingen.