ALMERE | Maassluise Niels Poot is gisteren met Limburg Lions winnaar geworden van de Nederlandse handbalbeker! In het Topsportcentrum in Almere heeft OCI Nitrogen-LIONS voor het tweede jaar op rij de Nationale Beker gewonnen. Tegenstander in de finale was FIQAS/Aalsmeer, dat met 29-22 verslagen werd.

© Jos Joosten

© Jos Joosten – Niels dreigt te scoren

De eerste helft begint stevig, het is duidelijk dat beide ploegen elkaar geen centimeter ruimte gunnen. In de eerste helft vallen er in totaal al 3 gele kaarten en 3 tijdstraffen, waarvan twee aan LIONS-zijde. Het eerste kwartier vallen er weinig doelpunten; na 15 minuten staat er een 6-6 tussenstand op het scorebord. In het tweede gedeelte van de eerste helft geeft LIONS wat meer gas en aan de hand van Luuk Hoiting, die maar liefst 9 stops had in de eerste helft, wordt er een gat van 5 doelpunten geslagen. Vooral Marco Vernooij, Luc Steins en Rob Schmeits zijn goed op schot. De laatste 5 minuten komt OCI-LIONS door een tijdstraf in ondertal te staan, waar FIQAS/Aalsmeer optimaal gebruik van maakt; zij komen terug tot 13-11. In de laatste minuut maakt Luc Steins er met een benutte penalty 14-11 van; dit is tevens de ruststand.

De tweede helft gaat LIONS vliegend van start; door goals van onder andere Marco Vernooij staat er al snel een 6 doelpunten voorsprong op het scorebord: 18-12. Thijs van Leeuwen mag vervolgens voor twee strafworpen in het veld komen; beide strafworpen worden op spectaculaire wijze gestopt! Het is duidelijk de wedstrijd van de LIONS-keepers, want Luuk Hoiting gaat vervolgens vrolijk door met het maken van de meest geweldige stops. LIONS loopt gestaag uit van een 22-15 voorsprong in de 15e minuut naar een 24-17 voorsprong na 20 minuten. Er wordt vervolgens flink doorgewisseld aan LIONS-zijde, wat het spel niet ten goede komt. FIQAS/Aalsmeer weet met 4 doelpunten op rij terug te komen tot 24-20. Luc Steins en Joris Baart krijgen vervolgens mandekking, maar Niels Poot weet twee keer op rij te scoren nadat hij fraai wordt vrijgespeeld.

Met nog 6 minuten op de klok stopt Gaby Birjovanu, die ook uitstekend keepte in de tweede helft, een penalty van Luc Steins. De penalty van Bottinga wordt vervolgens echter weer op geweldige wijze gepareerd door Luuk Hoiting. In de laatste 3 minuten verwennen de spelers het publiek nog even door een geweldige vlieger van Luc Steins op Joao Ramos, de stand wordt 29-22. Luuk Hoiting gooit er nog maar eens een stop tegenaan en krijgt vervolgens een passende publiekswissel. Aan de stand verandert niks meer, en het publiek geeft de spelers de laatste minuut een staande ovatie.

Een meer dan verdiende zege in een geweldige wedstrijd; de Beker gaat mee naar Sittard-Geleen!

Scores LIONS: Luc Steins, 7; Marco Vernooij 6; Rob Schmeits, 5; Kay Smits en Joao Ramos, 3; Niels Poot en Joris Baart 2; Evert Kooijman 1.

Bron: Limburg Lions