door Rob Henneveld

MAASSLUIS | Bij het European Youth Olympic Festival, wat gehouden werd in Banska Bystrica (Slowakije), heeft Mahorokan judoka Joshua de Lange een geweldig resultaat behaald. In de gewichtsklasse tot 73 kg wist hij de gouden medaille te behalen. Door zijn geplaatste status had Joshua de eerste ronde een bye.

In de tweede ronde trof hij de sterke Bulgaar Palev die hij met een beenworp met ippon versloeg. In de kwartfinale kwam Joshua uit tegen Huseynov uit Azerbeidzjan. Dit werd een spannende partij waarbij hij eerst op achterstand kwam maar met een overnametechniek toch de winst met ippon kon binnenhalen.

De halve finale tegen de Oostenrijker Naschcho duurde nog geen minuut, met een beenworp werd de Oostenrijker direct plat op zijn rug gegooid. Hiermee kwalificeerde Joshua zich voor de finale tegen de als nummer 1 geplaatste Servische judoka Simin.

De finale was een spannend gevecht waarin Joshua eerst 2 bestraffingen opliep. Na de reguliere wedstrijdtijd werd er doorgegaan tot de golden score. Na ongeveer 2 minuten in de golden score plaatste Joshua een geweldige tiltechniek waarmee hij een schitterende ippon scoorde.

© Rob Henneveld -finale worp

Een enorme ontlading volgde bij zowel Joshua als de meegereisde supporters en coaches. Joshua de Lange Europees jeugd Olympisch kampioen!

© Rob Henneveld

Mahorokan judoka Tobias Bosveld kwam namens Nederland ook uit bij de EYOF in de klasse -81 kg. Hij trof het niet met in zijn eerste partij de zeer sterke Armeen Karapetian, de latere bronzen medaille winnaar in deze klasse. Na een sterk begin van Tobias liet hij zich toch verrassen met een beentechniek. Aangezien de Armeen niet de halve finale bereikte was er geen herkansing voor Tobias mogelijk.

Slotscène met Joshua

Van JBN talentpartner Mahorokan kwamen ook Jochem van Harten en Floris den Hartog nog op de mat bij de EYOF. Jochem wist op schitterende wijze het goud in de klasse -60 kg te pakken. Floris redde het net niet om door de voorrondes heen te komen.

Alle 4 judoka’s kwamen ook nog in actie met het Nederlands team bij het afsluitende Mixteam toernooi. Met 23 deelnemende landenteams een sterk toernooi. Van het team van Polen werd in de eerste ronde gewonnen met 4-0 (winstpartijen van Jochem en Tobias). Maar in de tweede ronde was het team van Italië hen de baas met 1-4. Alles bij elkaar voor al onze judoka’s een geweldige ervaring om op dit allerhoogste jeugd niveau aan dit Europese Multisport evenement deel te nemen.