door Coen de Heer

MAASLUIS | Door het Coronavirus is het nieuwe kartseizoen 2020 anders begonnen dan iedereen had gehoopt maar het afgelopen weekend reed Rocco de Heer eindelijk weer een kartwedstrijd. En meteen met goed resultaat: Een plek op het podium! Ook dit jaar rijdt Rocco de Heer, het 15-jarige karttalent uit Maassluis, voor Signmind Racing uit Huizen.

Dit weekend was het strijdtoneel het kartcircuit van Strijen. Op 30 augustus 2020 vond daar de derde race van het Zuid-Hollands kampioenschap plaats. Er werd gestreden in diverse kartklassen. Dit jaar rijdt Rocco voor het eerst in de seniorklasse, waar de beste rijders elkaar ontmoeten, met zijn 30 pk sterke IAME X30 2-takt seniorkart.

© Sandra van Buuren

De kartbaan in Strijen was voor Rocco geen onbekend terrein. In de afgelopen jaren heeft hij daar meerdere trainingen en wedstrijden gereden, maar hij had er nog nooit met zijn IAME X30 senior gereden. Zaterdag stond dan ook in het teken van oefenen en trainen. Samen met zijn mechanics van Signmind Racing heeft hij de hele dag besteed aan het wennen in de nieuwe klasse en het zoeken naar de juiste set-up van zijn kart. De wisselende weersomstandigheden op zaterdag maakten die zoektocht naar de juiste set-up er niet gemakkelijker op. Toch lukte het Rocco om snel goede tijden neer te zetten.

Zondag stond in het teken van kwalificatie en de races. Vlak voor de kwalificatie had het geregend en baan was nog niet heel erg droog. Rocco besloot om de kwalificatie te gaan rijden met regenbanden. Twee andere rijders besloten van start te gaan op slicks, hetgeen uiteindelijk de beste keuze bleek. In de eerste minuten van de kwalificatie reed Rocco snelle rondes en zette een tweede tijd neer. Tegen het eind van de kwalificatie was de baan echter zo droog gereden dat de 2 slicks rijders de anderen voorbijgingen en de snelste tijden konden neerzetten. Uiteindelijk kwalificeerde Rocco zich dan ook als vierde.

De eerste race, begin van de middag, was een natte race. Na de start op de vierde plek viel Rocco in eerste instantie terug naar de vijfde plek. Na enkele ronden had hij zich al teruggevochten naar de vierde plek. Door een spectaculaire inhaalactie tegen het einde van de race wist Rocco vervolgens de twee rijders voor zich in één keer in te halen waardoor hij de tweede plek pakte. De tweede plek stond hij vervolgens niet meer af waardoor hij de eerste race op deze positie eindigde, met als extra lichtpuntje de snelste rondetijd van de race.

De tweede race werd gestart op slicks en Rocco startte op de tweede plek. Helaas verliep de start niet heel goed en Rocco viel zelfs even terug naar plek 6. Al snel wist hij de nummers 4 en 5 in te halen. Uiteindelijk pakte hij de derde plek in de race en die stond hij, ondanks een technisch mankement aan zijn kart, niet meer af.

Ook de derde en laatste race ging Rocco van start op de tweede plek. Helaas was deze race minder fortuinlijk. Lang reed hij rond op de derde plek, maar een paar rondes voor het einde reed een achterligger Rocco van achteren aan waardoor Rocco terugviel naar de vijfde plek en zijn kart was beschadigd. Rocco wist zich ondanks de schade aan zijn kart nog wel terug te vechten naar de vierde plek maar meer zat er deze race helaas niet in.

Het gecombineerde resultaat van deze drie races resulteerde in een mooie derde plek in het eindklassement waardoor Rocco in zijn eerste race in de seniorklasse al direct op het podium eindigde. Een prachtig resultaat, dat natuurlijk smaakt naar meer! Rocco is nog hard op zoek naar sponsors die hem kunnen ondersteunen in zijn kartcarrière. Op zijn website roccodeheer.com is hierover informatie te vinden, ook voor kleinere bijdragen middels crowdfunding.