MAASSLUIS | Het afgelopen weekend werden de laatste races van dit jaar gereden van het Benelux GK4 kartkampioenschap. Plaats van handeling dit keer was het internationale kartcircuit in Genk (België). Rocco de Heer, het 14 jarige karttalent uit Maassluis, wist hier vorig jaar zijn debuutseizoen heel succesvol af te sluiten met een tweede plaats in het eindklassement van de Formula Honda 9pk klasse. Dit jaar komt hij uit in de snellere IAME X30 Cadet 15pk klasse, rijdend voor PDB racing van voormalig wereldkampioen karten Peter de Bruijn uit Vlaardingen, en ondersteund door SignMind Racing uit Huizen.

Het internationale kartcircuit van Genk is de plaats waar veel Formule 1 helden hebben gereden en het is de thuisbasis van Max Verstappen. De weersomstandigheden hadden dit jaar een grote invloed op de trainingen en de races. Rocco begon de vrije trainingen op vrijdag onder droge omstandigheden. De hele dag werkte Rocco met zijn coach en mechanic Rob de Knecht aan het vinden van een goede set-up.

Op zaterdag waren de weersomstandigheden heel anders en speelde de regen de hele dag een hoofdrol. Dat was lastig voor Rocco omdat hij in de nieuwe 2 takt klasse waar hij nu rijdt nog nooit echt had kunnen oefenen in de regen. Wat ook niet meehielp was dat het door het enorm drukke programma van de organisatie maar 3 keer 12 minuten mogelijk was om te kunnen trainen in de natte omstandigheden. Helaas speelde dit Rocco parten tijdens de kwalificatie op zaterdagmiddag en het lukte hem dan ook niet om goede tijden te rijden, met een 11e plek als kwalificatieresultaat.

Op zondag 11 november, racedag, waren de weerstomstandigheden nauwelijks beter. De hele dag wisselden regen en droge periodes elkaar af. Tijdens de warm-up ’s-ochtends ging het al een stuk beter met Rocco en wist hij de vierde tijd te noteren. Dat gaf goede hoop voor de races later op de dag. De eerste race vond plaats onder opdrogende weersomstandigheden. Rocco startte door zijn kwalificatie als 11e maar wist direct na de start al een aantal plekken te winnen. Daarna ging hij als een raket verder en haalde ene na de andere rijder in. Rocco ging zo hard dat hij uiteindelijk als 2e over de finishlijn kwam. Helaas kreeg hij achteraf enkele strafseconden doordat hij bij de start tegen zijn voorganger werd geduwd waardoor zijn voorbumper was ingeklikt.

De tweede race was volledig anders want inmiddels was het weer gaan regenen. Dit maal startte Rocco door zijn goede eerste race vanaf plek 5. Helaas kwam Rocco in een van de eerste bochten te wijd uit in de drukte van de start waardoor hij spinde over de kletsnatte curb stones. Helemaal van achteraan het veld wist hij nog enkele rijders in te halen maar hij eindigde de tweede race helaas als 11e. In de derde en laatste race wist Rocco zich dan toch te revancheren en kon hij laten zien dat hij een razendsnelle coureur is. Startend vanaf de 7e plek wist hij zich direct bij de start op te werken naar de 2e positie. Niet veel later wist hij de nummer 1 in te halen en reed Rocco de eerste helft van de race op kop. Helaas wist hij die plek niet vast te houden en werd hij uiteindelijk 5e. Achteraf kreeg Rocco veel complimenten voor zijn ijzersterke races die dag.

Na alle races van het seizoen is Rocco geëindigd op de vijfde plek in het overall eindklassement met 21 rijders. Een heel sterk resultaat voor zijn debuutseizoen in de tweetakt klasse. Om ook volgend jaar te kunnen blijven rijden, hopelijk in de nog snellere X30 junior klasse met 24 pk motoren, is Rocco nog hard op zoek naar sponsors die hem kunnen ondersteunen in zijn kart carrière. Op zijn website roccodeheer.com is hierover informatie te vinden, ook voor kleinere bijdragen middels crowdfunding.