Sterk optreden jong Maassluis’ karttalent Rocco de Heer in Spa

MAASSLUIS | Op zondag 7 oktober werd alweer de vijfde race in het Belgisch-Nederlandse GK4 kartkampioenschap verreden op het kartcircuit van Spa-Francorchamps. Rocco de Heer, het net 14 jaar geworden karttalent uit Maassluis, reed hier vorig jaar de race van zijn leven tijdens zijn zeer sterke debuutseizoen. Nadat hij hier vorig jaar tijdens de race in de Formula Honda 9pk klasse in de eerste ronde uit de baan werd gezet, wist hij toen de race, met bijna een ronde achterstand op iedereen, de race nog als tweede te eindigen. Nu rijdt hij nu in de snellere IAME X30 Cadet 15pk klasse, uitkomend voor PDB racing uit Vlaardingen, en ondersteund door SignMind Racing uit Huizen.

De kartbaan van het circuit van Spa-Francorchamps ligt in de grote baan van het beroemde circuit waar ieder jaar ook de Formule 1 Grand Prix wordt verreden. Onder een stralend herfstzonnetje wist Rocco vrijdag tijdens de eerste vrije trainingen al snel samen met zijn coach en monteur Rob Knecht van SignMind Racing een goede set-up te vinden en wist hij de hele dag toptijden neer te zetten.

Ook op zaterdag wist Rocco de hele dag, met dezelfde goede weersomstandigheden, weer heel snelle tijden te rijden. Aan het eind van de zaterdagmiddag vonden de kwalificaties plaats voor de races van zondag. De kwalificatie begon goed en Rocco reed snelle rondjes. Net toen Rocco echter midden in zijn snelste ronde zat reed elders op de baan een andere karter in de bandenstapels waardoor de gele vlag uitging en iedereen zijn snelle ronde moest staken. Dit viel voor Rocco bijzonder ongelukkig uit omdat hierdoor slechts de zesde kwalificatietijd kon neerzetten.

Op zondag, racedag, worden in iedere klasse drie races verreden. Rocco’s eerste race werd in de ochtend verreden. In de nacht van zaterdag op zondag had het echter hard geregend waardoor de baan kletsnat was en Rocco’s kart daarom volledig afgesteld was op regencondities. In de eerste race bleek dat de baan echter al snel aan het opdrogen was. Sommige concurrenten hadden de gok genomen en hadden hun kart hier al op aangepast. Rocco niet, waardoor hij in de eerste race aan alle kanten voorbij werd gereden. Wonder boven wonder wist Rocco de schade nog relatief beperkt te houden en wist de race ondanks zijn langzame regen set-up toch nog als 9e te eindigen.

De tweede race maakt echter weer heel veel goed. Die race begon echter heel slecht: Rocco zou als 9e moeten starten maar wist tijdens de rollende start zijn eigen startplek echter niet te bereiken. Hij startte daardoor als 13e maar Rocco ging er daarna als een raket vandoor. De een na de ander werd door Rocco ingehaald en de tweede race kwam Rocco uiteindelijk als 3e over de finishlijn. Ook de derde race ging bijzonder goed. Rocco startte van de 8e startplek maar wist uiteindelijk toch nog als 4e te finishen, waardoor de dag toch nog een mooi einde had. Jammer van de verkeerde set-up in de eerste race, want Rocco had ook deze dag weer op het podium kunnen staan. Rocco staat nu, na 5 races, op de vijfde plek in het overall klassement met ongeveer 20 rijders.

Op zondag 11 november wordt het seizoen 2018 afgesloten op het internationale kartcircuit in Genk (België).

Om ook volgend jaar te kunnen blijven rijden is Rocco nog op zoek naar sponsors die hem kunnen ondersteunen in zijn kart carrière. Op zijn website is hierover informatie te vinden, ook voor kleinere bijdragen middels crowdfunding:

roccodeheer.com

Redactie Sport

Sportredactie | Publiceert sportverslagen en berichten over bijzondere sportgebeurtenissen zoals toernooien