© PR –  Test stationsinrichting op metrostation Alexander

Dit weekend heeft de stadsregio Rotterdam in samenwerking met de RET enkele onderdelen van de toekomstige stationsinrichting van de nieuwe Hoekse Lijn geplaatst op metrostation Alexander. Het gaat om een deel van een achterwand en de toepassing van houten traptreden. De onderdelen zijn bedoeld als proefopstelling, waarbij gekeken wordt hoe het ontwerp en de materialen in de praktijk uitpakken.

Tijdens de proefopstelling wordt gekeken naar de gekozen constructie, de materialen, de verlichting, de wijze van bekabeling en de bereikbaarheid van de elektrotechnische voorzieningen. Dit zowel voor de uitvoeringsfase als voor het beheer en onderhoud. Naast het testen van de technische aspecten is het mogelijk om verschillende partijen, zoals welstandscommissies, bestuurders van gemeenten en direct omwonenden van de Hoekse Lijn, kennis te laten maken met de uitstraling van de elementen van de toekomstige stations van de Hoekse Lijn.

Achterwand
De achterwand die voorzien is op de perrons voor de Hoekse Lijn, is een zogeheten multi-wand waarin verschillende functies voor de stationsinrichting worden gecombineerd. De proefopstelling die op station Alexander wordt geplaatst bestaat uit 1 portaal van 6,5 meter breed en wordt voorzien van vakken met gekleurde glaspanelen, een reclamepaneel en roosterpanelen. Ook wordt de wand voorzien van de beoogde verlichting. Houten treden Aan de achterzijde van het perron wordt de bestaande trap vervangen door een trap met houten treden, zoals deze is ontworpen voor de Hoekse Lijn. In dit ontwerp worden zowel de traptreden, als het voorplein voorzien van een houten afwerking.

Architectuur stations Hoekse Lijn
Architect Marc Verheijen heeft kleur gegeven aan de stations van de Hoekse Lijn. Hij heeft de lijn van stad naar strand verwerkt in zijn ontwerpvisie. De Hoekse Lijn verbindt veel contrasten, van zee naar land, van dorp naar stad en van rust naar drukte. Desondanks zijn de ontwerpen zo gemaakt dat de Hoekse Lijn een herkenbare eenheid in het metronet blijft. Op elk station zullen dezelfde elementen terugkeren. De lokale uitstraling ontstaat door een goede afstemming op de omliggende ruimte en door op ieder station een eigen kleur te geven, kleuren die allen passen binnen het spectrum van avondrood. Van geel aan de stadszijde van de lijn naar rood aan de zeezijde. Ook voor de vormgeving van de binnenkant van de portalen en de folies op het glas van de abri’s vormt de bestemming van de Hoekse Lijn een inspiratie. Door een golfreliëf zal op elk station duidelijk zichtbaar zijn dat de reiziger zich bevindt op een lijn die eindigt aan zee.

Redactie

Redactie

Hoofdredactie van Maassluis.Nu | Verzorgt berichtgeving die niet onder een specifiek redactieteam valt