MAASSLUIS | Dr. Arnoud Kal is DNA-deskundige en onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut. Het NFI staat vaak in de belangstelling. Vrijwel alle grote zaken waarin forensisch sporenmateriaal wordt gevonden, worden hier onderzocht.

DNA-code van eeneiige tweeling kraken: ‘Zoeken naar speld in hooiberg’

Kraken van het identieke DNA van een eeneiige tweeling

2023 – Dr. Arnoud Kal

In 2015 hield dr. Arnoud Kal hier eerder een lezing. Die ging toen over de slachtoffers van de MH17.

Momenteel is de ramp met MH17 weer in het nieuws. In de tussenliggende tijd is er veel gebeurd en is de kennis weer groter.

Vanaf ca. 2000 is het nl. mogelijk de code van het identieke DNA van een eeneiige tweeling te kraken.

Wanneer een eeneiige tweeling betrokken raakt bij een misdrijf: hoe weet je dan wie van de twee de dader is? Voor deze moeilijke puzzel stonden onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut. Zij hebben de code van het identieke DNA van een eeneiige tweeling gekraakt om zo te kunnen achterhalen van welke tweelingbroer het DNA-spoor was in een zedenzaak. Dat betekent dat men de drie miljard letters van het DNA moest onderzoeken.

Muziek

© S!S

De zusjes Luna (19), Jola (17) en Pippa (15) uit Maassluis vormen meidengroep S!S. Op jonge leeftijd wonnen zij met hun driestemmige covers al verschillende talentenjachten in de regio. Door mee te doen aan tv programma’s bereikten ze een groter publiek en treden zij regelmatig op. Hun repertoire bestaat uit bekende pop/rock/hits, die door hun driestemmige harmonieën een unieke sound krijgen. Hun debuut single Bad Boy Type is net uit. 

Wij hopen u donderdag 23 februari a.s. om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) hartelijk te kunnen verwelkomen in Cultuurcentrum Het Witte Kerkje aan de Constantijn Huygensstraat 1 te Maassluis.

Toegang is gratis, zo ook de koffie/thee.

De 2 volgende lezingen zijn 23 maart a.s. – Han van Horst – Nepnieuws toen en nu en 20 april a.s. door Cees de Keijzer – Van mammoettankers tot cruiseschepen.


Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.