DEN HAAG | Op 10 maart 2023 vindt in One Planet in Den Haag, beter bekend als het Omniversum, de première plaats van een uniek concert. Pianoduo Scholtes & Janssens speelt ‘The Planets’ van Gustav Holst, waarbij de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) een live planetariumshow vertoont op het koepelscherm van One Planet.

The Planets


‘The Planets’ (1916) is een zevendelige suite voor twee piano’s, en is het populairste werk van de Engelse componist Gustav Holst. Ieder deel is genoemd naar een planeet in het zonnestelsel. Holst keek voor het karakter van de muziek naar Romeinse goden, die naar planeten waren vernoemd. De voorstelling combineert de live muziek op twee piano’s met een reis door het zonnestelsel langs de verschillende planeten. Voorafgaand aan de show geeft sterrenkundige Joanna Holt van NOVA een introductie over het zonnestelsel.

De artiesten: Pianoduo Scholtes & Janssens en NOVA

De muziek wordt uitgevoerd door Pianoduo Scholtes & Janssens, bestaande uit Lestari Scholtes en Gwylim Janssens. Zij vormden hun duo in 2003 en zijn inmiddels een van de meest vooraanstaande pianoduo’s van hun generatie. Het duo trad op in 30 landen op vijf continenten, was prijswinnaar bij een tiental (inter)nationale concoursen en werd uitgeroepen tot Radio4 Talent van het Jaar. Het duo staat bekend om energieke optredens en bijzondere concerten.

█ NOVA is de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie en coördineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. Voor ‘The Planets’ heeft NOVA een speciale planetariumshow ontwikkeld om langs de planeten te reizen op de muziek. De navigatie wordt uitgevoerd door sterrenkundige Joris Hanse.

The Planets – Pianoduo Scholtes & Janssens & NOVA
10 maart 2013, aanvang 20:30 uur, kaarten €32.50
Kaartverkoop: www.oneplanet.nl
Meer info: www.scholtesjanssens.com


Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.