Canto Ostinato kerstconcert in de Lutherse Kerk Den Haag

DEN HAAG | Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Simeon ten Holt (1923-2012) brengt Pianoduo Scholtes & Janssens dit najaar een ode aan de Bergense componist met een landelijke Canto Ostinato tournee. Op 21 december spelen zij dit zeer gewaardeerde Nederlandse muziekstuk in de monumentale Lutherse Kerk in Den Haag, in kerstachtige sferen.

Canto Ostinato is een muziekstuk dat bestaat uit meer dan 200 verschillende secties met verschillende variaties, bedoeld voor één of meerdere piano’s. Iedere sectie en variatie kan naar willekeur worden gespeeld en herhaald. “We laten ons inspireren door het moment, de sfeer en het publiek ” aldus Lestari Scholtes, “ieder concert is daardoor een unieke belevenis. Al heb je het stuk honderd keer gehoord, elke uitvoering is anders.”

█ Het concert duurt circa 75 minuten en na afloop is er gelegenheid voor koffie, thee of een kerst)borrel. Het is mogelijk om actief te luisteren, of juist om heerlijk weg te dromen, alleen of samen met vrienden en familie.

© Edward Janssens

Simeon ten Holt

Simeon ten Holt werd in 1923 geboren in het kunstenaarsdorp Bergen (NH). In datzelfde dorp ontwikkelde hij zich als componist onder de vleugels van Jacob van Domselaer. Hoewel zijn Canto Ostinato in 1979 in première ging, duurde het nog tot na zijn pensioen dat ‘de Canto’ een klassieke hit werd. Tegenwoordig is dit een van de populairste twintigste-eeuwse composities van Nederland.

Pianoduo Scholtes en Janssens

Lestari Scholtes & Gwylim Janssens worden erkend als één van de meest veelbelovende pianoduo’s van hun generatie. Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Hun debuut in Carnegie Hall in 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank.’ Het duo won vele prijzen en gaf wereldwijd concerten, waaronder in Europa, Israël, de Verenigde Staten, Dubai, China en Japan.

Data en locaties


16 november, 20.15 uur – Johanneskerk Amersfoort
25 november, 20.15 uur – Waalse Kerk Arnhem
30 november, 20.15 uur – Lutherse Kerk in Groningen
15 december, 20.15 uur – Cenakel Tilburg
20 december, 19.00 uur – Bij Andreas in Naarden
20 december, 21.00 uur – Bij Andreas in Naarden
21 december, 20.15 uur – Lutherse Kerk in Den Haag


Bekijk voor een compleet overzicht en kaartverkoop: www.100jaartenholt.nl


Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.