MAASSLUIS | Ensembles ‘Musica senza Cordes’ en ‘Pundamilia’ treffen elkaar zaterdagavond 17 februari a.s. in het Witte Kerkje in Maassluis. Geen lang en moeilijk programma maar gewoon een uurtje muziek.

Het Pundamilia-kwintet heeft in november 2012 haar eerste optreden gehad met onder andere een kwintet van Eybler in Maassluis. De leden zijn allen zeer goede amateurspelers. Hoewel een aantal van hen de conservatoriumopleiding (deels) heeft gedaan, is muziek voor hen altijd liefhebberij gebleven.

Het kwintet bestaat uit de violisten Mirjam Vermeer-Buisman, Aateke Jansen, altist Hans Holthuis, celliste Mieke Smits en contra-bassist Marten Sijbrandij. De spelers zijn of waren ook aanvoerders van de verschillende strijkersgroepen van het Tollens Ensemble uit Rijswijk en/of het Orkest Intermezzo uit Rotterdam.

Begonnen vanuit een gezellig samen eten en drinken én wat spelen werd het kwintet uitgedaagd door het strijkkwintet van Eybler, hetgeen resulteerde in een 1e concertje in Maassluis. Van 2013 tot 2018 werkte het kwintet jaarlijks mee aan het zomer-koorproject van studio Dagny met concerten in Hirson en de abdij van St Michel en Thierache in de Franse Ardennen. Zij hebben daarbij onder andere het Gloria van Vivaldi, de Spatzenmesse van Mozart en het Membra Jesu Nostri van Buxtehude begeleid.

Vanaf 2017 speelt het ensemble jaarlijks een of twee concertjes in de omgeving van Verdun sur le Doubs (Bourgogne). Verder concerteerde het kwintet begin vorig jaar nog in Maassluis (samen met ‘Musica senza Cordes’) en in ’t Woudt.

Toen in mei 2015 het Telemann Ensemble haar laatst concert gaf en einde van dat jaar als vereniging na 50 jaar met pensioen ging bleef een hechte groep van blazers over. In de loop van de jaren is er wel wat verloop geweest. Overlijden, werk en ziekte hebben geleid tot een zeer wisselende bezetting en uiteindelijk een verkleining van de basis. Als ensemble heeft Musica senza Cordes optredens gedaan in Maassluis, Schiedam en Delft, toen Corona, vorig jaar weer in Maassluis en nu weer in Maassluis.

Op dit moment bestaat de vaste bezetting uit de fluitiste Mieke van der Linden, hoboiste Inge Clement, clarinettisten Jeanette van Duivebode en Jaap Cats, hoornist Martin Ashton en op fagot André vd Klift. Het ensemble is op dit moment dus een sextet.

De vele wisselingen in de bezetting en samenstelling afgelopen jaar maakte het bijzonder lastig om toch nog iets te gaan studeren in een bezetting die stabiel bleef. Een fluit of hoorn of fagot of hobo minder betekende in veel gevallen dat iets wat al op de lessenaar stond er toch weer vanaf moest.

Al met al een lastig jaar maar in samenwerking met ‘Pundamilia’ toch een uurtje muziek met werken van Hubert Parry, W.A. Mozart, Willy Ostyn, Charles Lefebvre en Louise Farrenc.

Na afloop nog even gezellig een glaasje én de bekende pet voor een bijdrage in de onkosten. Zaterdag aanstaande 17 februari 2024 om 20:00 Witte Kerkje Maassluis.Ontdek meer van MAASSLUIS.NU

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.