MAASSLUIS | Theatergezelschap Piepschuim staat al sinds 2010 op podia van kleine theaters van scholen met voorstellingen die ergens over gáán. Cor Burger en Robbert Koekoek komen op vrijdag 15 maart naar Theater Koningshof, waar ze op hun eigen typische wijze klimaatverandering ter sprake brengen: met muziek.

Het duo heet inmiddels Burger Koekoek, maar onder de naam Piepschuim maakten ze al jaren geëngageerd theater. Cor Burger en Robbert Koekoek vonden het hoog tijd voor een voorstelling over het klimaat. Die voorstelling is er nu, en heet Buiten de Lijntjes. Het onderwerp dwong hen tot een zoektocht naar de juiste balans. “Maak maar eens een voorstelling over het klimaat. Je wilt niet te activistisch zijn, dat slaat dood. Maar je wilt ook niet te ongevaarlijk zijn, te lollig”, legt Robbert Koekoek uit.

Niet over één nacht ijs

Voor het vinden van de juiste toon ging het duo dan ook niet over een nacht ijs. Ter voorbereiding van de voorstelling zochten ze contact met vooraanstaande klimaatwetenschappers. Ook volgden ze workshops bij Stichting Klimaatgesprekken. ‘Alles wat we in de voorstelling zeggen, is waar’, aldus Koekoek. Ze leerden veel tijdens die voorbereiding, zoals dat iedereen zich anders verhoudt tot de klimaatproblematiek en dat iemand aanvallen op zijn of haar keuze om bijvoorbeeld te vliegen niet helpt. “Je bereikt elkaar via gevoel, via emotie, via verhalen vertellen. Dat vertellen we ook op het toneel. Práát er met elkaar over”, zegt Burger.

“Ook gewoon mooie muziek”

Frontman Burger neemt zang, gitaar en toetsen voor zijn rekening, Koekoek is een muzikale duizendpoot die tijdens de voorstelling schijnbaar moeiteloos switcht tussen onder meer klarinet, saxofoon, basgitaar, percussie.

De eerste nummers van de voorstelling schetsen een dystopisch beeld van een aarde die wel vier tot zes graden opwarmt. ‘We gaan er met een gestrekt been in. Maar het is ook gewoon mooie muziek, het zijn ambachtelijk geschreven nummers. Dat ráákt mensen,’ vertelt Koekoek. Na het stevige begin van de voorstelling wordt de toon langzaamaan wat lichter, om uiteindelijk toe te werken naar een hoopvol einde. Burger Koekoek testte hun liedjes eerst uit op divers festivalpubliek. De reacties waren ‘verrassend goed’, aldus Burger. Dat gaf aanleiding om de voorstelling verder vorm te geven.

Zelf iets doen

Het duo denkt dat er aan de keukentafel nog wel meer gepraat mag worden over het klimaatprobleem. “We moeten ons niet langer uit het veld moeten laten slaan door de grootte van het probleem. We kunnen heus zelf iets doen.” Het thema aankaarten tijdens een ontspannen avond in het theater, is de bijdrage van de heren.

Kaartverkoop
Tickets voor deze voorstelling zijn HIER te koop, telefonisch via 010-5911430 of aan de balie in Theater Koningshof.


Publiciteit Koningshof

Publiciteit Koningshof

Theater Koningshof | Uiverlaan 20 | 010 591 1430 |
Bruisend Huis Maassluis! Theater, film, zalenverhuur, catering, feesten & partijen, vergaderingen, conferenties