MAASSLUIS | Op 11 april is in Cultuurcentrum Het Witte Kerkje in Maassluis de lezing ‘Bob Dylan, muzikale ekster’, met live muziek. De lezing wordt gegeven door drs. Walter Diedrich, met muzikale begeleiding van de band Yonder. Anekdotes, wetenswaardigheden en muzikale verrassingen staan garant voor een bijzondere avond.
Martine de Heij

De grootste songschrijver aller tijden

Bob Dylan wordt beschouwd als de grootste songschrijver die er ooit is geweest. In de jaren zestig gold hij als de stem van zijn generatie. Maar die stem is nooit stilgevallen. Hij is nog steeds een bejubeld kunstenaar. Hij is gewaardeerd met de Pulitzerprijs, met een Oscar en zelfs met de Nobelprijs voor literatuur.
Walter Diedrich, kenner, bevlogen verteller en groot liefhebber, zal de werkwijze van Dylan belichten. Is de Nobelprijs wel terecht? Hoe heeft zijn schrijverschap zich ontwikkeld? Voor muziekliefhebbers, ook de Dylankenners, wordt het een interessante avond vol anekdotes, humor en verrassende invalshoeken.

Nobelprijs

Dylans werkwijze houdt onder andere in, dat hij teksten, liederen (en zelfs foto’s) van anderen aanhaalt in zijn eigen werk. Hij wordt daarom soms de muzikale ekster genoemd. Dit heeft zelfs tot beschuldigingen van plagiaat geleid. Maar het comité dat hem de Nobelprijs toekende, heeft aangegeven, dat Dylan juist een nieuw idioom heeft gecreëerd. Het gebruik van intertekstualiteit en andere literaire technieken is van grote invloed op andere songschrijvers.

Live muziek van Yonder

Yonder speelt nummers die verschillende periodes van Dylan laten horen. Ook artiesten die invloed op Dylan hebben gehad komen aan bod. Een gevarieerde selectie van liedjes, bekende en onbekende! Meerstemmige zang, gitaar, bas en piano en natuurlijk: de onmisbare mondharmonica! Yonder is inmiddels een bekende verschijning in het Cultuurcentrum. De band bestaat, naast Walter, uit Martine de Heij, Jerry Kallan en Pityu Juhász. Speciaal voor deze avond heeft Yonder een verrassende selectie uit het werk van Dylan gemaakt.

Locatie: Cultuurcentrum Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis,
datum 11 april 2024 om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur.
De toegang is gratis. WELKOM!
www.wittekerkjemaassluis.nl

Seizoen 2024/2025
Dit is de laatste lezing van het seizoen. Begin september wordt het nieuwe seizoen, vol
verrassingen, gepresenteerd.


Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.