VLAARDINGEN | De Geuzenpenning 2023 wordt op maandag 13 maart uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen aan de Myanmarese mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Dat gebeurt door journalist Step Vaessen. Step Vaessen heeft jarenlang het nieuws over Azië verslagen voor de NOS en vanaf 2006 voor Al Jazeera. Momenteel werkt Vaessen vanuit Europa voor Al Jazeera.

,,Met de oorlog in Europa is de afschuwelijke mensenrechtensituatie in Myanmar ver naar de achtergrond verdrongen,’’ zegt Step Vaessen. ,,Daarom heb ik het eervolle verzoek om de Geuzenpenning uit te reiken aan de AAPP met beide handen aangenomen. Ik heb Myanmar op veel pijnlijke en soms ook hoopvolle momenten bezocht en werd elke keer geraakt door de moed en het eindeloze optimisme van de mensen die ik ontmoette.”

“Een van hen was steevast collega journalist Han Thar Nyein wiens geschiedenis voor mij symbool staat voor de dramatische terugval van zijn land. Van een goedlachse en gedreven journalist waarmee ik ettelijke reportages heb gemaakt en die me in de jaren van prille openheid vol trots zijn eigen mediabedrijf Kamayut liet zien, is Han Thar nu al twee jaar een van de meer dan tienduizend politieke gevangenen en naar verluidt ernstig gemarteld. Hoewel iedereen die hem kent zich enorm hulpeloos voelt, wordt dankzij AAPP zijn afschuwelijke lot en dat van meer dan zestig andere opgesloten journalisten hopelijk niet vergeten.’’

AAPP zet zich sinds 2000 in om het lot van de duizenden politieke gevangenen in Myanmar te verbeteren. Al decennia voeren de militairen een niets ontziend bewind, maar sinds de coup van 1 februari 2021 zijn de omstandigheden nog verder verslechterd. De militaire junta trekt zich niets aan van de meest elementaire mensenrechten: mannen, vrouwen en zelfs kinderen worden willekeurig opgepakt en in de gevangenis gegooid. Daar moeten ze zien te overleven zonder goede voeding, hygiëne en medische verzorging. Er wordt stelselmatig gemarteld, sommigen worden vermoord.

,,De omstandigheden in Myanmar zijn nu zeer slecht,’’ zegt Min Min van AAPP die de onderscheiding namens deze organisatie op 13 maart in Vlaardingen in ontvangst zal nemen. ,,Het was heel erg tijdens de Japanse invasie in de Tweede Wereldoorlog, maar deze periode zie ik als de slechtste situatie van onze hele geschiedenis.

Uitreiking gestreamd via YouTube

De uitreiking wordt live gestreamd via het YouTube-kanaal van de stichting Geuzenpenning: (https://www.youtube.com/channel/UCkTzPiTv1QyqFU1Iqra_auQ).

Overzicht van alle activiteiten

Vrijdag 10 maart: persconferentie met Min Min van AAPP en Lilian Gonçalves-Ho Kang You

Op vrijdag 10 maart om 10.00 uur is er in het stadhuis van Vlaardingen een persconferentie met Min Min van Assistance Association for Political Prisoners en Lilian Gonçalves-Ho Kang You (voorzitter stichting Geuzenpenning).

Om 14.30 uur is er in het stadhuis een symposium van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Studenten krijgen de gelegenheid om vragen te stellen aan Min Min. Verder zijn er bijdragen van dr. Marco Longobardo (Westminster University), dr. Federica Violi (Erasmus Universiteit Rotterdam), dr. Paul Rabé (Urban Knowledge Network Asia) en prof. dr. Martin de Jong (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Zaterdag 11 maart: Geuzenmars vanaf het Oranjehotel naar Vlaardingen

Op zaterdag 11 maart vertrekt om 7.45 uur een bus vanaf de Vulcaan Bierbrouwerij (Oosthavenkade 90, Vlaardingen) met deelnemers van de Geuzen Wandelmars. Met deze wandeling van 35 kilometer, onderdeel van de Geuzenmaand, wordt het Geuzenverzet en wandelvereniging Flardinga herdacht. Veel Geuzen waren lid van deze wandelvereniging. De wandelaars komen langs locaties die met de Geuzen te maken hebben, zoals de Waalsdorpervlakte, het Oranjehotel en de Geuzengraven in Vlaardingen.

Maandag 13 maart: herdenken en uitreiken

De meeste leden van het Geuzenverzet uit de Tweede Wereldoorlog waren afkomstig uit Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Op maandag 13 maart wordt in Vlaardingen zowel het Geuzenverzet herdacht als de Geuzenpenning uitgereikt. De herdenking begint om 13.00 uur op de Vlaardingse begraafplaats Emaus bij de Geuzengraven, met om 13.10 uur een toespraak van de Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, het leggen van kransen en bloemen en een minuut stilte bij het Geuzengraf.

Hierna volgt via de Hoogstraat de Wandeling van Vrede en Vrijheid, een tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Daar start om 14.00 uur de herdenking bij het Geuzenmonument, waarna om 15.00 uur Step Vaessen in de Grote Kerk de Geuzenpenning uitreikt aan Min Min namens AAPP.

Geuzenmaand

Maart staat in Vlaardingen in het teken van de Geuzen. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand het publiek meer bekendmaken met de Geuzen en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. Zie voor een overzicht van activiteiten, deelnemende partijen en achtergrondinformatie www.geuzenmaand.nl.

Sponsoren

De uitreiking van de Geuzenpenning wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen eo, de gemeenten Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam, en vele donateurs.


Redactie Mens&Maatschappij

Redactie Mens&Maatschappij

Redactie Mens & Maatschappij | Publiceert eigen artikelen en aangeleverde berichten binnen dit thema

Geen Reactie

Wij WEIGEREN Reacties ZONDER Voornaam + Achternaam!