MAASSLUIS | Gertjan van de Velden vertelt donderdagavond 30 november a.s. over hoe Maassluis WO II heeft doorstaan. Nederland had tot 10 mei 1940 wel gedacht dat het ook in deze oorlog neutraal zou kunnen blijven, net als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niets was minder waar!

Op 14 mei 1940 (een dag voor de capitulatie) voeren de eerste schepen van de Duitse Kriegsmarine de Maassluise buitenhaven binnen en op 17 mei 1940 marcheerden de eerste soldaten van de Duitse Wehrmacht door Maassluis. Hoewel Maassluis in 1940 maar een klein stadje was, met zo’n 9.200 inwoners kwamen er al snel veel Duitse manschappen en dit zouden er in de loop van de oorlog nog véél meer worden.

Gertjan, geboren en getogen in Maassluis, is zeer geïnteresseerd in de Maassluise geschiedenis. Vooral de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog lokken hem regelmatig de archieven in voor verder onderzoek. De resultaten hiervan publiceert hij in artikelen en boeken, op zijn website of ze zijn het onderwerp van lezingen. Hij werkt samen met instellingen zoals: Gemeente Maassluis, Historische Vereniging Maassluis, Museum Maassluis, Nationaal Monument Oranjehotel, Nationaal Archief en met NTR (Andere Tijden en Verborgen Verleden).
Voor zijn #WO2MS werk ontving hij in 2015 de ‘Erespeld der Gemeente Maassluis’.
Sinds december 2015 wordt zijn website door de Koninklijke Bibliotheek gearchiveerd en is zodoende aangemerkt als ‘digitaal erfgoed’.

Muziek

Gerbrand Breederveld op saxofoon en Gerard de Waardt op piano swingen met hartstochtelijke jazz.

Gerbrand speelt al vanaf z’n twaalfde in bands, van Dixieland tot Salsa en Jazz. Hij was leider van een Big Band en lead-saxofonist bij ‘Big Salsa Band Rotterdam’. Hij treedt veel op, muziek is zijn leven!

Gerard studeerde aan de Beiaardschool in Utrecht en later jazz aan het conservatorium in Washington DC. Over de hele wereld laat hij zijn carillonconcerten weerklinken en hij speelt daarnaast met hart en ziel jazz.

Alle drie de heren wonen in Maassluis, een puur Maassluise aangelegenheid dus.
Iedereen is van harte welkom en de toegang is GRATIS.
De zaal gaat open om 19.30 u.
Cultuurcentrum Het Witte Kerkje Maassluis
Constantijn Huygensstraat 1
Maassluis.
www.wittekerkjemaassluis.nl


Redactie Kunst&Cultuur

Redactie Kunst&Cultuur

Cultuurredactie | Publiceert cultuur gerelateerde onderwerpen, zoals literatuur, optredens, voorstellingen, exposities en culturele evenementen.

Geen Reactie

Wij WEIGEREN Reacties ZONDER Voornaam + Achternaam!