Dames 1 herstelt zich knap maar verliest toch

MAASSLUIS | Vorige week werd er goed gewonnen van Cangeroes waarmee de dames uit Maassluis de laatste plaats verlieten. Deze week stond de wedstrijd tegen het Delftse DAS op het programma. De eerste ontmoeting was een ruime overwinning voor DAS, en net als het Rotterdamse Baros, speelt deze ploeg heel erg fysiek met zeer veel druk uitoefenend in de verdediging.

De dames uit Maassluis leken klaar en goed voorbereid aan de wedstrijd te beginnen. Er werd uitgesproken vol voor de overwinning te gaan en een goede wedstrijd te gaan neerzetten.

Het begin was rommelig, maar DAS kreeg het spel snel op orde. Vanuit het schot wisten zij, ondanks goede verdedigende druk, enkele malen tot scores te komen. Helaas was vooral de aanvallende ‘effort’ van Green Eagles daartegenover te matig. Er leek echt angst in het spel te zitten. Het afjagen van DAS zorgde voor geforceerde acties en weinig vertrouwen in het eigen spel. Het blijkt dat, al ben je er nog zo goed op voorbereid, de druk verlammend werkt. Via time-outs werd geprobeerd de speelsters de goede dingen te laten doen aanvallend, maar helaas lukte het de eerste helft niet om het spel te laten zien wat de Eagles kunnen laten zien.

Het derde kwart begon ondanks alle goede intenties toch niet goed. De speelsters wilden toch doen wat zij het beste achten, uiteraard vanuit de beste bedoelingen, maar het werkte niet. Met nog eenmaal een snelle time-out vroeg coach Jeroen Derksen blind te doen wat hij zei dat de oplossing was. De dames gingen het veld in en de éne na de andere aanval liep als een trein. Jolien van Baalen had een groot aandeel in het verbeterde en meer fysieke spel en joeg de ploeg op. Zij speelde één van haar beste helften van dit seizoen. Marloes van Zeijl sloot aan en toonde durf met acties, schoten en vrije worpen die raak gingen.

Het werd weer een wedstrijd. Het gat kwam nog niet onder de tien punten aan het eind van het derde kwart, maar begin vierde kwart lukte dit definitief. Gestuurd door het enthousiaste publiek bleef het spel goed. Veerle van Baalen knalde een belangrijke driepunter raak en Suzanne van Driel was op een gegeven moment aanvallend zeer actief en van daaruit bijna niet te stoppen. Met nog enkele minuten te gaan was het een verschil van zeven punten. Helaas was de Maassluise ploeg zeer moe op dat moment en snakten enkele speelsters naar wat lucht. Na een time-out begon de verdediging weer goed maar werd er in de laatste seconden een driepunter via het bord raak geknald door de Delftse ploeg. Toen daarop nog een driepunter volgde was het gedaan met de wedstrijd. De Eagles speelden nog netjes door om in ieder geval goed af te sluiten, maar de winst zou niet meer binnen bereik komen.

Met een eindstand van 50-62 en een goede tweede helft heeft het thuispubliek in ieder geval een mooie pot basketbal gezien. Volgende week is paas-vrij, de week erop uit in Katwijk en de week daar op, zaterdag 9 april, spelen de Eagles hun één na laatste thuiswedstrijd van het seizoen.