MAASSLUIS | In het afgelopen weekend, op zondag 8 april 2018, is de eerste race verreden in het nieuwe seizoen van de GK4 Kart Series, een Belgisch-Nederlands kartkampioenschap bestaande uit 6 races. Het is een van de grootste Europese kartseries met deelnemers uit heel Europa. Na een zeer sterk debuutseizoen in het GK4 kartkampioenschap dat Rocco de Heer, het 13-jarige karttalent uit Maassluis, afsloot als vice-kampioen in de Formula Honda 9pk klasse, maakte hij voor 2018 de overstap naar de snellere IAME X30 Cadet 15pk klasse. Rocco de Heer rijdt dit jaar voor het beste kartteam van Nederland: PDB racing uit Vlaardingen, opgericht door voormalig kartwereldkampioen Peter de Bruijn.

Eerste race

De eerste race van het seizoen 2018 werd verreden op de Karting des Fagnes international raceway in Mariembourg, in het zuiden van België. De races worden gehouden in verschillende kartklassen, variërend van IAME Mini Parilla 60 cc karts, Honda 9pk, IAME X30 Cadet, junior en senior tot super shifter karts. Op vrijdag worden vrije trainingen in de verschillende klassen georganiseerd. Op zaterdag zijn er ook vrije trainingen en de dag wordt afgesloten met kwalificatieraces. Op zondag worden de races verreden. In iedere klasse worden 3 races verreden en het gemiddelde resultaat bepaalt de eindklassering van het raceweekend.

Voorbereiding

Vanaf afgelopen vrijdag was het internationale kartcircuit in Mariembourg het strijdtoneel voor de eerste races van het nieuwe seizoen. Voor Rocco de Heer stond dit eerste raceweekend vooral in het teken van het wennen aan zijn nieuwe kart, het grotere vermogen en de andere procedures waaronder een rollende start in formatieopstelling. Vanaf de eerste rondes op vrijdag kon Rocco al goed meekomen met de snelste rijders, waaronder veel rijders die ook het vorig jaar al in deze kartklasse uitkwamen. Omdat het zonnig en warm weer was, moest ook de juiste raceafstelling worden gevonden, samen met zijn race mechanic Nigel Vuijst. Ook op zaterdag was het nog zoeken naar de juiste raceafstelling. Tijdens de kwalificatie op het einde van de zaterdag zette Rocco uiteindelijk een 7e tijd neer in deze klasse waarin zich 18 deelnemers hebben ingeschreven.

© Coen de Heer – Laatste instructies

Wedstrijdverloop
In de eerste race op zondag startte Rocco als zevende op de startgrid. Hij wist zich meteen in het begin van de race al op te werken naar een 4e positie. Uiteindelijk eindigde hij de race weer als 7e, een mooie start van het raceseizoen. De tweede race van de dag startte Rocco ook als 7e. Samen met teammanager Nick de Bruijn en zijn mechanic wisten ze de set-up van de kart toch nog iets te verbeteren. Een heel spannende race volgde en Rocco wist na enkele spannende inhaalacties de race als 5e te finishen. De derde race mocht Rocco dan ook als 5e starten. In deze derde race wist Rocco verreweg zijn snelste rondetijd te vestigen en had de hele race aansluiting met de top 3. Tot vlak voor het eind van de race lag Rocco op de 4e plek. Vlak voor de finish werd hij echter nog net ingehaald en eindigde als 5e, op slechts 1/100 seconde afstand van nummer 4.

© Coen de Heer

Hoop op hoger klassering
De eerste races van het nieuwe kartseizoen wist Rocco dan uiteindelijk ook op een zeer verdienstelijke 5e plek in het overall klassement te eindigen. De aansluiting met de top is er en voor de volgende race in Emmen op 6 mei is het doel natuurlijk om nog hoger te eindigen. De andere races zijn op 29 juli in Genk (België), op 26 augustus in Assen op de nieuwe kartbaan bij het TT-circuit, op 7 oktober in Spa-Francorchamps (België) en het seizoen 2018 wordt afgesloten op 11 november in Genk (België).