MAASSLUIS | De toekomst is morgen en jongeren zijn de stem van die toekomst. Maar de vraag is: wat zijn de uitdagingen in Maassluis en welke oplossingen hebben jongeren hiervoor?

Om antwoord te geven op die vraag is begin april het project ‘De toekomst is morgen’ van start gegaan, een samenwerking tussen Theater Koningshof, gemeente Maassluis en Albeda College. Doel is het theater meer te verbinden met de stad en vooral met jongeren.  

Tijdens de kick-off werden verschillende inspirerende sprekers uitgenodigd om de studenten mee te nemen in de uitdagingen van de stad. Thema’s als armoede, veiligheid, eenzaamheid, middelengebruik, discriminatie en gezonde levensstijl kwamen aan bod.  

Ook wethouder Denise Mulder die onder meer onderwijs en jeugd in haar portefeuille heeft, was aanwezig. “Het is mooi om te zien dat jongeren zo enthousiast reageerden tijdens de kick-off”, vertelt ze. “Ze willen graag een bijdrage leveren aan het bedenken van oplossingen voor problemen die leven in de maatschappij, dichtbij huis in hun eigen gemeente. Ik ben benieuwd naar hun ideeën.”

De aftrap van het project De toekomst is morgen.

Onderwerpen pitchen

De studenten kregen tijdens de kick-off de opdracht 8 weken aan de slag te gaan met deze thema’s en creatieve manieren te bedenken om deze uitdagingen aan te pakken. Na deze periode presenteren zij hun oplossingen. Maar voor het zover is, vindt op maandag 27 mei een presentatietraining plaats op het Albeda College waar de studenten leren hoe ze hun onderwerp moeten pitchen. 

Het theater is dé plek waar je in de huid mag kruipen van iets of iemand anders. “Om van perspectief te wisselen zodat we leren om anders te kijken”, aldus Jeroen Landman, directeur van Theater Koningshof. “Daarom hebben we het initiatief genomen om studenten uit te dagen mee te denken over de maatschappelijke opgave waar Maassluis voor staat.”

Outside the box-denken

Wendy Hoogendijk, coördinator MeeMaakPodium bij Theater Koningshof, legt uit: “Het gaat om een groep van 40 studenten die of de opleiding horeca of beveiliging volgen. De opdracht is tweeledig: ze moeten het probleem in kaart brengen door middel van het doen van onderzoek maar ook het houden van interviews. Daarnaast hebben ze de opdracht gekregen een creatief idee te bedenken hoe het probleem aan te pakken. Outside the box-denken is toegestaan, graag zelfs!”

Waar out of the box dus betekent: kant en klaar uit de doos (binnen de bestaande kaders), betekent outside the box denken dat je buiten bestaande kaders kunt denken, waarbij de bestaande kaders de box zijn. Outside the box gaat dus uit van een uitdaging in een bestaande situatie met bestaande kaders, waarbij je in staat bent om daar gebruik van te maken zonder je te laten beperken door die kaders. [ redactie ]

Vanuit Albeda is er eveneens enthousiasme over de samenwerking met gemeente Maassluis en Theater Koningshof. “Dit project moedigt niet alleen studenten aan om hun creativiteit te tonen en oplossingen te bedenken voor diverse thema’s, maar het dient ook als een platform voor talentontwikkeling”, stelt onderwijscoördinator Anne-Maria Swanidze. “Door studenten de leiding te geven, bevorderen we actief hun betrokkenheiden stimuleren we hun vermogen om problemen aan te pakken. Dit benadrukt de waarde van studentgericht onderwijs en onderstreept het belang van een omgeving waarin studenten hun stem kunnen laten horen.”

De presentatie van de oplossingen vindt plaats op maandag 17 juni om 16.00 uur in Theater Koningshof. Wethouder Mulder zal hierbij aanwezig zijn. Ook de pers is van harte uitgenodigd om de presentaties bij te wonen. 

Tanja Cats van Stichting Present in gesprek met twee studenten van Albeda College.


Ontdek meer van MAASSLUIS.NU

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Redactie Mens&Maatschappij

Redactie Mens&Maatschappij

Redactie Mens & Maatschappij | Publiceert eigen artikelen en aangeleverde berichten binnen dit thema

Geen Reactie

Wij WEIGEREN Reacties ZONDER Voornaam + Achternaam!